Beleidsplan

De Stichting NIKOR richt zich op het ondersteunen van een reeks van specifiek genoemde instellingen met een ANBI status in haar oprichtingsakte, of aan instellingen die een dichtbijgelegen doel van die specifiek genoemde instellingen nastreven. De genoemde instellingen richten zich met name op wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen en/of genezen van ziekten waar grote groepen of kleinere groepen van de Nederlandse bevolking onder lijden. Er is voor de Stichting NIKOR ook een rol weggelegd voor het ondersteunen van ANBI’s die zich richten op het verzorgen van “klein leed”, maar dat zal zeer beperkt zijn.
De variatie in het ondersteunen van instellingen geeft de Stichting NIKOR de ruimte om afhankelijk van projecten van de instelling al dan niet te ondersteunen. Een belangrijk toets element zal zijn of het project is gericht op wetenschappelijk onderzoek met een hoge kans van slagen en dus op redelijke termijn impact heeft. De instelling die wordt ondersteund zal tenminste dienen te beschikken over de ANBI status en CBF erkenning. Een belangrijke kanttekening is dat de Stichting NIKOR de CBF erkenning extra zal beoordelen op de omvang van algemene kosten en de omvang van kosten van verwerving van inkomsten.
De werving van inkomsten voor de Stichting NIKOR vindt plaats uit het persoonlijke netwerk van de bestuurders. Vanwege hun professie worden de bestuurders van Stichting NIKOR bij regelmaat door hun relaties gevraagd hoe en op welke wijze zij instellingen kunnen ondersteunen waarbij voorop staat dat de middelen niet opgaan aan de dekking van kosten maar dat de gift wordt besteed aan onderzoeksprojecten met impact. De relaties van de bestuurders van de Stichting NIKOR geven daarbij aan dat ze op geen enkele wijze op de voorgrond willen treden.
Tevens staat het bestuur van de Stichting NIKOR open voor de ontvangst van legaten of het zijn van erfgenaam, maar er zal dan wel sprake moeten zijn van een duidelijk doel van de legataris of de erflater wat ze hebben beoogd met het legaat of nalatenschap.

De Stichting NIKOR beoogt uitdrukkelijk om ontvangen bedragen, na toetsing van een bestedingsdoel, direct over te maken naar de beoogde instelling. Het beheren van vermogen behoort niet tot de doelstelling en kan slechts van zeer tijdelijke aard zijn en nimmer langer duren dan 12 maanden.

De kosten van Stichting NIKOR bestaan uit direct aanwijsbare kantoorkosten. De vacatie vergoeding voor de bestuurders voor aanwezigheid van vergaderingen zal nimmer hoger zijn dan de norm die wordt gehanteerd voor het in aanmerking kunnen komen voor de ANBI status. Het bestuur van de Stichting NIKOR draagt zorg voor een juiste administratie van de notulen van de bestuursvergaderingen en zal zorgdragen voor een financiële administratie. Gezien de activiteiten van de Stichting NIKOR zal het bestuur aan een externe accountant een Beoordelingsopdracht verstrekken ter beoordeling van de jaarrekening.